У оквиру посете југозападној Србији, шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији, Никола Бертолини боравио је 15. марта у Рашки и са председником Општине Рашка Немањом Поповићем обишао реновирану здравствену станицу у Баљевцу.

„Рашка и Баљевац су пример како се Европска унија може најбоље приближити грађанима. Реконструкција здравствене станице у Баљевцу је дошла у правом тренутку за све становнике и представља важан допринос заједници. Наша посета овом крају део је настојања да се ЕУ приближи грађанима и пружи подршку свим крајевима Србије,” рекао је Бертолини. 

Захваљући се Бертолинију на подршци коју је ЕУ обезбедила за реконструкцију здравствене станице у Баљевцу, председник Општине Рашка Немања Поповић је истакао: „Здравствена станица у Баљевцу важан је део система примарне здравствене заштите у нашој општини, како због чињенице да се на територији Баљевца налазе „Ибарски рудници“ и други производни погони, тако и због великог броја становника околних села који гравитирају овој установи. Завршетком пројекта који је поред грађевинских радова, обухватао и набавку медицинских апарата и санитетског возила, створени су бољи услови за лечење пацијента, као и за рад медицинског особља“. Поповић је нагласио да Општина Рашка у сарадњи са ресорним министарствима и страним донаторима спроводи велики број пројеката који су директно усмерени на подизање животног стандарда становништва и изразио наду да ће Рашка добити подршку ЕУ и у будућности. 

Како је рекао директор Дома здравља Рашка Бојан Милојевић,  здравствена станица у Баљевцу сада пружа знатно квалитетнију здравствену заштиту за око 6.000 пацијената из Баљевца и околине: „Овде могу да се одраде основне дијагностичке процедуре, а додатну сигурност и за пацијенте и за запослене представља санитетско возило, посебно у случају хитних стања која захтевају транспорт у другу здравствену установу“, рекао је Милојевић.  

За реализацију пројекта ЕУ је издвојила скоро 180.000 евра, а Општина Рашка око 150.000 евра. 

Бертолини је у Рашки посетио и стоматолошку ординацију „Ана Дентал 036“ и предузеће „Планинско благо“, који су такође уз ЕУ подршку унапредили своја пословања.