Иако је скијање на Копаонику почело 2. децембра, када су у рад пуштене неке од стаза, традиционални Ски опенинг, који поред спортских има и забавне и културне садржаје, одржава се од 7. до 10. децембра. Први програм уприличен је јуче у вили „Рас“, где је у присуству представника Општине Рашка, ЈП „Скијалишта Србије“, хотелијера, угоститеља, новинара и гостију, отворена интерактивна изложба „Тесла, човек из будућности“. Изложбу су организовали Музеј Николе Тесле и ТО Рашка. Обраћајући се присутнима председник Општине Рашка Немања Поповић је пожелео туристичким посленицима успешну сезону. „Општина Рашка заједно са Владом Републике Србије, ресорним министарствима и уз подршку субјеката који послују на Копаонику, континуирано ради на подизању квалитета услуга у највећем и најлепшем ски-центру у овом делу Европе. Надам се да ће наступајућа сезона по броју гостију премашити претходну и да ће са Копаоника сви отићи са лепим успоменама“, рекао је Поповић и додао: „Захваљујем се Музеју Николе Тесле и ТО Рашка што су нам омогућили да се упознамо са радом једног од највећих изумитеља у историји човечанства. Уверен сам да ће ова поставка привући пажну посетилаца Копаоника и да ће искористити прилику да виде део Теслиних патената и научних достигнућа“.

Музеј Николе Тесле јединствена је институција културе не само у Србији, већ и свету јер има незамењиву улогу у очувању Теслиног наслеђа. Отварајући изложбу директорка Музеја Ивона Јевтић је између осталог рекла: “Како би рад чувеног научника био промовисан,  креирали смо путујућу изложбу која је гостовала широм света, као и у многим градовима у Србији. Тесла је својим проналасцима задужио читаво човечанство, а на нама је да чувамо и будућим нараштајима преносимо успомену на лик и дело једног од највећих научника. Овом поставком желимо и да допринесемо децентрализацији културе и врхунске садржаје учинимо доступним свима”. 

„Скијалишта Србије“ спремно дочекују сезону. Како истиче руководилац скијалишта на Копаонику Дарко Јовановић, целокупна инфраструктура је прошла ригорозну контролу: „Сви услови за несметано функционисање скијалишта су испуњени. Упркос малој колични снега, успели смо да уз помоћ система за вештачко оснежавање припремимо стазе и љубитељима белог спорта омогућимо добар провод“, истиче Јовановић. 

Манифестација Ски Опенинг на Копаонику  је први пут одржана 2010. године, а све по угледу на сличне догађаје у популарним европским зимским центрима. Ски Опенинг је данас познати туристички бренд због кога на Копаоник долази велики број гостију из целог региона.