31.10.2011. Министарство животне средине и просторног планирања, субвенционисаће кредите за повећање енергетске ефикасности, односно промену изолације и столарије на кућама и зградама. За ове намене већ је обезбедјено два милиона евра, а тренутно се разматрају два начина помоћи државе заинтересованим градјанима. 

Просечна цена изолације за домаћинство од 150 квадрата је око 3.000 евра. Квалитетном изолацијом штеди се струја и друге врсте огрева, па би се инвестиција у замену столарије и добру изолацију исплатила за неколико година. 

”Држава је одлучила да субвенционише кредите за побољшање енергетске ефикасности и имамо два различита модела. Први, мање вероватан, јесте да кредит, који износи од 2.000 до 4.000 евра са 50 одсто финансира банка, а да 50 одсто новца иде из Фонда за заштиту животне средине. Други модел је да држава “покрије” камату на кредите које ће градјани узимати од банака, колика год та камата била”, каже Бојан Дјурић, државни секретар Министарства животне средине и просторног планирања. 

Дјурић верује да ће ови субвенционисани кредити градјанима бити доступни за око месец дана.