Сјеница, 26. октобар 2011. - Европска унија и Влада Швајцарске финансираће са 460.000 евра пет инфраструктурних пројеката који су изабрани за најбоље у оквиру другог јавног позива Програма европског партнерства са општинама – ПРОГРЕС, одлучено је данас на петом састанку  Управног одбора. 

Између шеснаест поднетих инфраструктурних пројеката, одобрено је финансирање следећих: завршетак изградње обданишта у Буковици, општина Ивањица; побољшање канализационог система у Црној Трави; реконструкција фабрике Термовент у Медвеђи како би могла да се користи за производњу брикета; изградња моста у селу Тибужде у Врању; и замена столарије у Основној школи  “Ибрахим Кељменди” из Прешева.

Управни одбор је такође одобрио план ПРОГРЕС-а за пружање финансијске подршке за унапређење рада локалне пореске администрације у Прибоју, Сјеници, Бујановцу, Прешеву, Врању, Сурдулици, Лебану, Блацама, Прокупљу, Бојнику и Житорађи. Средства ће бити првенствено утрошена за унапређење база података пореских обвезника, за куповину рачунарске опреме и одговарајућег софтвера. Европска унија и Влада Швајцарске ће обезбедити око 85.000 евра за подршку овој активности, а општине корисници ће учествовати са 9.500 евра.

На крају, одобрени су и пројекти које су припремили бизнис инкубатор центри из Врања и Прокупља. Први пројекат подржава запошљавање повратника по основу реадмисије, а други ће помоћи оснивање воћарског кластера у Топличком крају.  

Уз одобравање финансијске подршке за горе наведене активности, овај састанак је био посвећен анализи досадашњег напретка у спровођењу одобрених пројеката, а посебно у области инфраструктуре. Оцењено је да су општине, највећи корисници средстава, после периода у којем је било кашњења у уплаћивању доприноса и у припреми тендерске документације, оствариле напредак, па се очекује интензивнији рад на самој реализацији пројеката крајем ове јесени.

Грем Тиндал, менџер ПРОГРЕС-а је рекао: “Важно је да општине поштују обавезе које произилазе из уговора о додели бесповратних средстава. Тако ћемо, с једне стране, успети да спроведемо одобрене пројекте на добробит грађана, а са друге, општине ће спремно дочекати прилике да обезбеде нова бесповратна средства из донаторских, а првенствено европских претприступних фондова.”  

У раду састанка учествовали су представници министарстава Републике Србије, општина које учествују у реализацији ПРОГРЕС-а, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва, донатори – представници Европске уније и Владе Швајцарске, док је  Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, као извршни партнер, имала секретарску улогу Одбора.

Европска унија финансијски подржава развојни програм ПРОГРЕС, са 14,1 милион евра, Влада Швајцарске са 2,5 милиона евра, док Влада Републике Србије учествује са 1,5 милион евра. ПРОГРЕС се реализује у 25 општина јужне и југозападне Србије и има за циљ да подржи друштвено-економски развој 25 општина јужне и југозападне Србије.

 

За додатне информације молим Вас контактирајте: 

Марко Вујачић
Службеник за комуникације
Мобилни: +381 (0)62 88 50 423
Електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.