Програм европског партнерства са општинама – ПРОГРЕС расписао је наградни ликовни конкурс за ученике и ученице средњих школа из 25 општина јужне и југозападне Србије, а на тему „Србија  – Загрљај цивилизација“. Конкурс се, поред пружања подршке младим ликовним талентима, организује са циљем да промовише културолошке, етничке, традиционалне и верске различитости као вредност Србије и Европе.

Дванаест радова који буду изабрани за најбоље на конкурсу красиће странице ПРОГРЕС календара за 2012. годину, а њихови аутори биће награђени видео камерама и фото апаратима. Три школе чији радови буду најбоље оцењени добиће школску опрему у вредности од 200.000 динара. Конкурс ће бити отворен до 10. новембра 2011, а проглашење победника, додела награда и промоција календара се очекују половином децембра.

Овогодишња тема за конкурс представља главну поруку Недеље Уједињених нација у Србији, која се обележава током октобра. Приликом дефинисања теме, пошло се од чињенице да се Србија, током своје историје, често суочавала са унутрашњим и спољним миграцијама и утицајима различитих култура. Бројне различитости су учиниле да Србија постане свет у малом. Као место на коме се сусрећу различите цивилизације и једно од најзначајнијих раскршћа у Европи, Србија је постала место загрљаја, у коме је Србија прихватила друге цивилизације, као и оне Србију. 

Знајући да уметност има моћ да на позитиван начин представи различитости, ПРОГРЕС жели да пружи прилику учесницима овог ликовног конкурса да представе изванредну културну, етничку и религијску шареноликост као богатство и вредност грађана Србије и Европе.

Организовање конкурса је део напора ПРОГРЕС-а да промовише позитивне друштвене вредности у 25 општина јужне и југозападне Србије. Програм такође помаже партнерским општинама да унапреде инфраструктуру, побољшају квалитет услуга које пружају грађанима и привреди, те да осавремене рад у складу са принципима доброг управљања. 

Европска унија финансијски подржава Програм европског партнерства са општинама – ПРОГРЕС, са 14,1 милион евра, Влада Швајцарске са 2,5 милиона евра, док Влада Републике Србије учествује са 1,5 милион евра. 

Програм европског партнерства са општинама - ПРОГРЕС је искључиво одговоран за садржај овог саопштења и он не одражава неопходно ставове Европске уније или Владе Швајцарске. 

За додатне информације молим Вас контактирајте: 

Марко Вујачић

Службеник за комуникације

Мобилни: +381 (0)62 88 50 423

Електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.